SGD
contemporary garden design
Beforebefore
Afterafter
Duringduring

Portfolio » Contemporary » Challenging levels

This garden was particularly difficult due to the steep slopes and changes in levels, dropping from a two storey in the front to a three storey ... Read More

View Other Contemporary Gardens

Natural swimming pool Elegant entertaining The Manor Glass and water Oriental touch Feature orange Naturalistic planting Contemporary corten

The Brief

This garden was particularly difficult due to the steep slopes and changes in levels, dropping from a two storey in the front to a three storey at the rear.  There was literally nowhere you could put out furniture to sit more than two people next to each other.  The narrow patio on the lowest level was too small to use and leading from the kitchen doors was a tiny amount of paving and a steep flight of steps.  The garden was unusable in the main and exceptionally difficult to maintain.

The Solution

It was clear from the outset that a pretty complex design was required to give the clients everything they wanted and some major retaining structures and soil moving was needed.  In the end they now have a large deck extending out from the kitchen for eating outside, a flat area of lawn at both the second and lower levels and a larger patio out of the lower level patio doors.  Along with this a vegetable garden was created, with space for a shed and trampoline.  One of the interesting details was securing the glass balustrading to the gabions via an internal shuttered concrete volume inside the gabions which couldn’t be seen once they were faced up with stone.  The lighting finishes this garden off to create a real wow factor.

×