SGD
traditional garden design st-albans
Beforebefore
Afterafter

Portfolio » Traditional » Narrow victorian plot

The long and narrow garden of this lovely Victorian terrace cottage sloped gently from the house up to the top and had a straight concrete path ... Read More

View Other Traditional Gardens

Stunning pool Country style Woven willow tree seat Family space

The Brief

The long and narrow garden of this lovely Victorian terrace cottage sloped gently from the house up to the top and had a straight concrete path as its only hard surface. A seating area was required along with space for a summerhouse and the planting had to include space to grow vegetables.

The Solution

The garden was excavated out near to the house to create a seating area paved in sandstone and surrounded by a low wall that is at the right height to double as seating when extra guests arrive. Lights are recessed into the wall to give a subtle light to this area at night. Recessed steps take you up to the first area planted with perennials, climbers and with spaces left in amongst the planting for the client to add vegetables such as courgettes. A small log wall creates a home for wildlife and space has been left for the later addition of a subtle water feature. A pergola with hanging copper lanterns and planted with climbers takes you up to the sunniest area which has been made into a gravel garden. The beautiful summerhouse is located here. Climbers have been planted against all the fences and so these will disappear in time.
×